New Shopping Malls

New Shopping Malls
GPA-Architecten in één boek samen met Renzo Piano, Herzog & de Meuron, Chapman Taylor en vele anderen. Uitgeverij Linksbooks.

http://www.linksbooks.net



www.architectureweek.com

Additional Philosophy
Nestled on the edge of a dike in the southwestern Netherlands, the compact Punt House addition completed by Geen Punt Architecten (GPA) in summer 2007 carefully reconciles no fewer than three disparate architectural philosophies within its slender wood frame.

The original house of the Punt family (no relation to the architecture firm) is of traditionally massed brick construction, the last in a short row of a 1930s housing block just outside Rotterdam. It was designed in a subdued Amsterdam School expressionist style, with all of its socialist leanings and articulated detailing, but was spatially no match for the Punts' two large St. Bernard dogs and the desire for an improved garden view.

While traveling in Asia for business, the Punts had become fascinated by small Japanese temples and garden houses. Architect Joost van Veen understood his client's wishes, but quickly realized that "these buildings were mostly exterior structures and the challenge was to turn them into interior spaces without losing their character."

In attempts to settle this quandary while merging Amsterdam School brick with Japanese wood, GPA sought a middle way by looking to the past: Dutch minimalist modernism, one of the precursors to the International Style and a philosophical competitor of the Amsterdam School.

http://www.architectureweek.com



Plan Westerpoort

Centrumplan Spakenburg West
Uitontwikkeling centrumplan te Spakenburg.

Naast de ontwikkelingen in Centrum Oost lijkt er nu ook beweging te komen aan de westkant van het winkelcentrum. Een collectief van bedrijven, te weten : GPA-Architecten uit Amersfoort, Manpro Projectrealisatie uit Amersfoort en de Bunschotense bedrijven Huis en Zekerheid, Schaap en van Dijk, bouwbedrijf Visser en Hopman hebben bij de gemeente een plan gepresenteerd voor het gebied "Westpoort", Het betreft hier de invulling van het gebied Visrokersplein en omgeving. Van de zijde van de gemeente wordt een flinke bijdrage verwacht.



de Tjalk op ArchitectureWeek (USA)

Sporting a striking new glass "climate zone" at its front entrance, the Tjalk shopping center is a new asset to the commons in Lelystad, the Netherlands. The open space of the entryway provides a smooth transition from the street while expressing some history of the building as well.

In its first incarnation, the Tjalk was regarded as an environmentally friendly building. Then asbestos was discovered, and the building lost its reputation and its tenants. When eventually the property was acquired by Manpro Projectontwikkeling Amsersfoort & BK Bouw Bussum, a retail developer, the new architects, GPA-Architecten BNA, determined it would be unnecessarily wasteful to tear it down and replace it. Instead, they designed an intervention with a strong new image.

They've succeeded with the creation of a tall, highly transparent entry/ facade/ atrium animated by crisscrossing escalators. Supported with a powerful and unusual diamond-grid, steel-tube internal skeleton, the glass room features a natural ventilation system that prevents condensation on the glass while minimizing the need for air conditioning.

Materials in the Tjalk renovation project, chosen for their low cost and low environmental impact, include recycled steel columns treated with zinc and black concrete. This concrete is prestressed, reducing the amount of material needed, and its color is a result of added carbon, which enhances water resistance and minimizes the visibility of damage over time.
de tjalk Lelystad op ArchiDose

Once the original shopping center on this site won a price for “most environmentally-friendly building.” After being used by the client, asbestos was found. Partly because of this, the building got a bad name and was left by its tenants. Afterwards, the qualities of the location were recognized by a retail-based development company who decided to buy it and redevelop it.

The location has a key position in the local shopping area, so the design had to be both attractive and inviting. By combining crossing escalators in a spacious glass entry, the building looks dynamic and lively. The use of high tech steel and glass in a way that shows craftsmanship and quality underlines the idea that this is the place to be. But all this had to be done with a low budget, making certain decisions very important.



de Tjalk op ArchGuide (B)

Once this shopping centre won a price for most environmental friendly building. After been used by the client asbestos were found. Partly because of this the building got a bad name and was left by its tenants. The qualities of the location were recognised by a retail based development company who decided to buy the location and redevelop it.

The location has a key position in the shopping area. That’s why the design had to be both attractive as inviting. By combining crossing escalators in a spacious glass entry the building looks dynamic and lively. The use of high tech steel and glass in a way that shows craftsmanship and quality underlines the idea that this is the place to be. But all this had to be done in a low budget way so it was essential to make choices.

Durability
This project confronted us with a very essential question. Do we demolish the existing and design a completely new building or will we try to reuse the existing. During this phase we encountered the problems of the current consumer market. While building shops living on consumer products we considered it essential to take a clear position in this matter.
Currently consumer products produce a large amount of waste. With only a fragment of its components capable of reusing one sees the necessity to lengthen the lifespan of consumer products. With reusing the current building we could prevent the creation of building waste. A new building would cost a great deal more recourses than the reuse of the existing. If we realise that only 30 % of all resource materials end up in the project, being thrifty with what we have is no luxury. The interior is constructed in such a way that future adjustments are easy to realise,
The existing building, once winning an environmental price, turned out to be polluted with asbestos. This once advanced material turned out to be a hazardous element in a building. At the moment we got the commission this location had a very bad reputation. Most of the building was empty and hard to rent. We had to persuade the client with a strong icon like element that this shopping centre would be regarded as new. This element is the glass climate zone.

Social space
With major shifts in our social coherency resulted in buildings that have a sharp demarcation line between public and private area’s. Shopping centres are during opening hours indoor public area’s. To underline it’s public character we want the entrance structure to represent a civil object like a bridge. This brought a different logic into the construction. The construction was wrapped in a glass jacket with a minimum of elements to remain as transparent as possible. This resulted in a enclosed but public area with escalators that has a strong relation with the outdoors. Bringing the shops closer to the outdoors as well.
By linking the building with the surroundings we want to stimulate the sense of connection that is suppressed in our current mind setting. With stressing the community dimension in our projects we hope that not only the social component of shopping is met but also that the joy of meeting and seeing other people is stimulated.

Technology
This building, although partly reused, is technological very advanced. All concrete is prestressed to reduce the amount of materials needed and to optimise volume usability. The metal facades are highly insulated and need a minimum of material. The steel is so thin that the front of the panels are not completely flat. To compensate this we made a subtle refinement in its compilation. A refined use of natural ventilation makes air conditioning otiose while preventing condensation on the large glass panels. The black concrete is made extra water proof by adding carbon as colouring material. Colouring all the concrete makes damages less visible. The steel columns with recycled steel are only treated in a zinc bath. No extra coatings were added. Being an internal structure pollution by zinc spore is minimised. The design of the steel columns make it a very strong and fixed which is necessary for the suspension of the large glass panels. Because of the size of the glass panels glass beams were needed to transfer wind pressure to the steel construction.

The Tjalk stands out without asking too much attention. Because of its enclosed entry shopping remains pleasant in different weather conditions. In the dark the entry lights the street and makes the surroundings less desolate and abandoned. Longer opening hours make it necessary to have an entry zone that functions and attract clients well in the darker hours.

Architect: Geen Punt Architecten BNA, Rotterdam
Clients: Manpro projectontwikkeling Amsersfoort & BK Bouw Bussum.
Construction company: BK Bouw, Bussum.
Engeneer: Ingenieursbureau Romkes, St. Nicolaasga.
Glass : Veromco, Soest.
Steel : Hendriks Staalbouw, Veenendaal.




.



Logon
balk2a1a1a1
balk2a1a1a
balk2a1a1
balk2a1a
balk2a1
balk2a
balk2
winkelcentra
kantoren
woningen
stedenbouw
interieurs
particulieren
prijsvragen

Linksbooks




www.worldarchitecturenews.com

Shopping Centre, Almere, Netherlands
The beating heart of the residential area
GPA-Architecten's create communial feeling in Almere with colourful changing lights.

The centre of a residential area in Almere(NL) contains a shopping and health centre. The 25 year old city centre is showing its first ageing strains. The public area’s, streets and parks that make the public realm are functional but lack the power to create a communal feeling. The centre buildings are the heart of this area. The new design intends to relate to the inhabitants. A relation that not only aims to bind the potential clients to the shops but also to create a kind of "living room" in the centre of the area.

By introducing lights and two spectacular lamps with changing colours the importance of the communal area radiates around. The large flying objects create smaller intimate outer area’s that are transitional area’s between the outside and the shops. A continuous flow between the communal area’s on the out- and inside. By introducing extra lights in the centre of the living area adolescents that hang around in the area, till late at night, are discouraged to remain at this place.

Since the opening of the shop problems between inhabitants and adolescents are reduced dramatically. The large elements with a diameter of 5.0 and 8.0 meters are luminated by a series of LED lights with a colour program that can be changed by the shop owner. In this way theme’s can be introduced, like Christmas, next to the shop colours.

The long facade on the WimKanPlein is made as an filmstrip, transforming a walk along it into a short film about shopping and the live in Almere. The iron frame and the black concrete create the frames and give the strip an modern but classical look. The striking design is received as very positive by the inhabitants. The design had let to some worries about the light and possible nuisance in the design stage. Because of this an extra layer of dim coating was introduced on the polyester elements. This coating makes the UFO’s even more luminescent without creating to much gleam.

Status: completed.



Woningen uden kapelstraat

Brabands Dagblad: Kloosterhof te Uden
Herontwikkeling klooster met tuinen te Uden.

Zaterdag 8 september 2007 - UDEN - In het voormalige kloosterpand aan de Kapelstraat 16 in Uden komen appartementen en kantoorruimtes. Het plan om er een zorghotel in te vestigen, is van de baan.

De Amersfoortse projectontwikkelaar Manpro BV, de nieuwe eigenaar van het pand, begint op zijn vroegst in het laatste kwartaal van volgend jaar met de grootschalige verbouwing van het monument. Eerder is niet mogelijk, omdat eerst het ter plaatse geldende bestemmingsplan gewijzigd moet worden, en dat is een lange procedure.

Niet alleen het pand zelf wordt aan verandering onderworpen. Aan de achterzijde van het monumentale gebouw komen nog maximaal 14 serviceappartementen.
"Wij hadden van het gebouw eerst een zorghotel willen maken, maar we kregen daar geen toestemming voor van de gemeente Uden. Die wil voorkomen dat een zorghotel in de Kapelstraat mogelijk de ziekenhuisplannen in Uden-Noord in de wielen rijdt", stelt Peter van Schaijk van Manpro BV, die zelf in Uden woonachtig is. In plaats van een zorghotel komen er nu op de begane grond en de eerste verdieping van het kloosterpand kantoorruimtes. Gezien de luisterrijke uitstraling van het pand mikt Manpro BV daarbij op verhuur aan dienstverleners zoals bijvoorbeeld notarissen en makelaars.

Op de bovenverdieping van het zeer ruime gebouw wil Manpro 24 appartementen onderbrengen. "Die variëren van 90 tot 150 vierkante meter aan woonoppervlakte. We weten nog niet of we deze gaan verhuren of verkopen. In ieder geval is een belangrijke doelgroep de veertigplusser die in een bijzondere setting wil wonen."
Aan de buitenzijde verandert het monumentale kloosterpand nauwelijks. "We gaan het exterieur wel helemaal opknappen", vertelt Van Schaijk. "En ook gaan we de niet al te fraaie aanbouw aan de linkerzijde van het gebouw opnieuw uitvoeren. Wij gaan deze uitbouw in dezelfde statige stijl optrekken als het hoofdgebouw." Ook de riante voortuin blijft gespaard, verzekert Van Schaijk. "wel gaan we eerst een parkeerkelder onder deze tuin vestigen. De ingang daarvan komt aan de achterkant te liggen, zodat deze vanaf de Kapelstraat uit het zicht blijft. Je rijdt via een lus de garage in."



de tjalk op Architects in Red ( Italy)


Bergschen hoek op Architecture Page ( India)

The project required an extension to an existing and stylish Amsterdam school housing block located in a typical Dutch landscape - at the edge of a canal atop a dike.

Due to their location, the houses are distanced from their surroundings with the village on one side and the natural landscape on the other.
The character of the existing house, with its small windows, further reinforced this distancing.

The extension is in contrast to the character of the existing house and is located primarily to its rear and partly on one side.

A newer living space is introduced and connected to the existing area by two glass bridges, which frame its view.
A minimal frame of iroko wood allows a subtle screen between the interiors and the natural landscape, allowing the two to mingle freely in the living area.

A double sided fireplace marks the transition from inside the house onto a large veranda outside.



ecologisch verantwoord bouwen door het gebruik van ecologische en milieu vriendelijke materialen.

Good example of improving an old-style building with a contemporary part.

Ecologisch verantwoord bouwen door het gebruik van ecologische en milieu vriendelijke materialen.



kloosterwoningen uden

Udens Weekblad: kloosterhof te Uden
Herontwikkeling klooster met tuinen te Uden.



Huis en Zekerheid

2 onder 1 kap te Bunschoten
Woning met hoek.

Midden in de bakermat van vestingstad Bunschoten is ruimte gemaakt voor deze 2 unieke woningen. De rustige plek achter de dorpsstraat kijkt uit over open weilanden die onderdeel uitmaken van de vestingstad bunschoten die in 1200 gesticht werd door de bisschop van Utrecht.

De twee ruime woningen vormen samen een 2 onder 1 kap met een voortuin op de zonsopgang en een riante achtertuin op de zonsondergang. De richting en vorm van het dak zorgen voor een optimale zon inval in de tuin. Door de rustige kun je ook prettig in de ochtendzon buiten zitten. Daarom zijn ook in de voorgevel ruime kozijnen opgenomen met een deur.
De materialen en vormen sluiten aan op de bestaande bebouwing van de bilderdijkstraat. De zuid woning heeft diverse verbijzonderingen om optimaal gebruik te maken van zon en uitzicht.

De ruime woningen bieden de bewoners vrijheid in het inrichten van de woning. Afhankelijk van de wens van de bewoners kan de keuken aan de voor- of achterzijde van de woning worden geplaatst. Er kan gekozen worden voor een open plattegrond of een vorm van kamer-en-suite met 1 of 2 puien. Aan de achterzijde is het mogelijk de woning verder te vergoten met een serre. De centrale entree en de open trap met tussen bordessen geven de woningen een statige uitstraling. Op de verdieping zijn vier kamers gelegen met een ruime badkamer met ligbad. De zolder biedt voldoende bergruimte of de mogelijkheid kamers bij te maken door middel van dak-kapellen.

Met andere woorden: een heerlijke plek om te wonen en te leven.



gpa-architecten in de Media

NavBar2a1a1a1a1

nederlandsnederlandsdeutchGPA-Architekten BNA | disclaimer | contact | design Visuele Zaken

contact
contact
item6 contact